Мианмар - страната на воената хунта и автентичния будизъм - визи от Банкок


Банкок
Основна вина за това тазгодишното пътуване да е отново в тая част на света е на Георги от magelanci.com и неговия невероятен нюх един комбиниран полет София-Банкок -Истанбул с "Катъуей" да излезе с цена "на която не можеш да откажеш".
Входно-изходната точка си е същата отпреди две години, сменяме дестинациите - прословутата Бирма(Мианмар) и Индонезия (една малка част от нея, че иначе бая зор ще видим с 30 000 острова). Тъй като най-близкото мианмарско посолство е у братска Србия , а до там и обратно ни трябват поне три денонощия, след непродължително ровене из форумите решаваме да вземем тая виза от Банкок -хем ще хапнем пак по няколко ТомЯм, хем ще доразгледаме, хем ще свършим нещо полезно - нещо като 3 в 1...
Следващите редове са за тия дето имат мерак да я видят тая толкова загадъчна страна.
Мианмар виза от Банкок
Работно време:
9:00-12:00 приемане на документи И паспорти
15:30-16:30 получаване на паспорти с визи
Цени за издаване на виза:
- 1260 Bath за същия ден
- 1035 Bath за следващия ден
- 810 Bath за вдругиден
плаща се в батове 30бата=1$
Къде се намира - Посолството е в района на станция Surasak на скайтрен-а. От нея се връщате около 200м по левия тротоар и след Християнския колеж свивате в пресечката. Няма как да го пропуснете - има очевАдна бройка тук-туци и таксита. В нашия случай - от HuaLampong station с тук-тук за 100 В.
Каква е процедурата - Минавате най-отпред без да чакате на гише4 и си взимате бланка. Попълвате я четливо, залепяте една паспортна снимка в горния десен ъгъл (ако нямате лепило, все някой от белите ще има), закрепяте с кламер втора паспортна снимка горе вляво (ако нямате, все някой бял ще има) прилагате копие от паспорта ( ако нямате, 100 м надолу по улицата копир има) и вече СЕ нареждате на опашката на гише4. След като Ви дойде реда, ще Ви питат за кога искате и според Вашето желание ще ви дадат пластмасов трицифрен номер -1хх за същия ден, 2хх за следващия, 3хх за други ден. Сядате и чакате електронното табло да покаже Вашия номер. При повикване ако сте за същия ден или съответно с номер1хх отивате на гише1 , ако сте с 2хх или 3хх - гише2. Проверяват Ви документите, вземат Ви паспорта и получавате жълта бележка. Отнема не повече от половин час въпреки че наплива е учудващо голям. Пазарите се докато Ви хване срам с някой тук-тукаджия и си уплътнявате деня в игри и закачки. В нашия случай - дълга разходка с финал в китайския квартал на всевъзможни морски вкусотии -снапер в морска сол на жар, скариди по-големи от раците на чичо Ванчо, горещо-люта супа ТомЯм с калмари... Ама мидите им не струват. Въобще!
Получаването става още по- лесно. Отивате след 15:20 и се нареждате направо на гише2 и срещу подпис си получавате паспорта и ВИЗАТА за Минамар. Отнема не повече от 5-10 мин. После? После отивате на KaoSan road или по-точно на успоредната, Th.Rambuti, за да Ви масажират краката от дългото висене и да полеете новата виза във Вашия паспорт! Това е...
(Написах го толкова подробно за да Ви уверя че няма нищо сложно и трудно, много по-лесно и бързо от което и да е посолство в България)
Иначе Банкок си е Банкок - несравним, уникален, винаги изненадващ. Най-голямата перла в короната на Тайското царство, заобиколено от нищета, бедност и мизерия. Град с население колкото България и бюджет сигурно и по-голям от нейния. Около туристическата Мека, Каосан роуд, е смесица между СиемРеп и Слънчев бряг. Докато слушаме какафонията от поне три различни стила музика на живо, идващи на вълни от съседните заведения, и пием поредната Чанг-бира, стигаме до извода че въобще не сме толкова зле колкото се опитват да ни изкарат английските журналисти, ядосани по скоро на слабата си банкетна култура. В крайна сметка търсенето определя предлагането.
Проблемът е че част от екипа след шепите антибиотици, ефизоли и терафлута, трябва да понесе почти тричасовото клатушкане на мероприятието "разходка с лодка" и да се трупяса окончателно, за да остави другата част от екипа да се радва на "светлините на Банкок" от терасата на хотела....( Мистър, че кой идва с жена си в Тайланд ;)

Няма коментари: