Jodhpur - пазар, индийско гостоприемство и 5лева.


След 8часа път с междуградския автобус за някакви си 380 км, с включени 30 мин за поредната порция ориз със разните му сосове, пристигаме на автогарата в Джодпур. Този град , поне в моите представи, е междина точка към крайната цел в тая посока, и въобще към най-западната точка на Индия - Джайсалмер, градът след който започва тяхната пустиня Тар и недобросъседски Пак'стан, и където сем.Русеви са решили да спят под открито небе. (Понякога взимаме такива решения че бръмбарите в главите ни стават и ръкопляскат - тоя лаф ми стана любим защото много точно казва как се чувстваме в някои моменти)

Преди десетина дни в едно магазинче за сувенири в Каджурахо, след задължителните покани от страна на продаващия и редовните откази от наша страна (все пак не мога да изкупя всички боклуци, трябва да остане и за другото бледолико) решаваме да се пообразоваме по география - що е България, защо не е в Америка а в Европа, къде точно в Европа и т.н Обясняваме му, въпреки че се чудя за какъв му е на тоя индианец, след като аз имам повече познания дори за собствената му страна. Най-накрая, след като е получил информация за поне една година, изненадващо изстрелва - покажи ми вашите пари! Въодушевени от неговата настоятелност да научи за страната България му връчваме банкнота от 2 лева -Колко е това?- 1евро. - Ооо, сенкю! (Незнам как ги учат в училище но повечето индиици бъркат "т със "с", "ф" с "п", такива ми ти фонетични неразбирателства.)

Джодпур.Типичното индийско градче с тесните улички, скитащите крави и бибипкащите моторчета, тук-туци и дори автомобили (да им се чудиш на техния пък мазохизъм). Тук забелязваме дори някакво подобие на нашата си "Чистота" - някакви размахват едни метли, без никой да знае защо, и какво трябва да се получи.И за да е още по-пъстро , шумно и интересно -улучваме точно пазарен ден.

На пазар като на пазар.
Трябва да разгледаме внимателно всяка сергия за да дадем шанс на индианците хууубаво да ни огледат (особено Жени с нейната боя, аз съм за респект зад нея).

Да се попазарим с почти всички индианки за неща които никога, ама дори и да ни ги подаряват, няма да вземем, камо ли да даваме пари за тях. Задължително да вкусим почти всички подправки, за да разочароваме продавачите с " Ъ, то това и у нас го имаме". Обичайното губене на време по пазара на хора дето са тръгнали на разходка.

Спането.Попаднаме в истинска къща за гости. Мама Хим, двамата й сина, двете снахи, че и две внучета щъкат край теб и само чакат да си пожелаеш нещо. И всички, включително 7 годишната Прекша, говорят съвсем нормален английски. И готвят вкусно. Природата въобще не е благосклонна и трапезата им е доста ограничена - ястия които се въртят около ориз, извара,карфиол,зелен боб, нахиут, и всичко мноооого пържено или панирано, или направено на всевъзможни сосове. Мама Хим от 20 години е вдовица но е успяла да отгледа и изучи и двамата си сина.
Последната нощ, около 10 вечерта, ни водят да разгледаме 350годишна къща, която реновират за да стане жилище и Гестхауз за големия син. И тримата сияят от гордост от резултата на своя постоянен, усилен и еждневен труд. Малкият син се оказва мениджър в местна компания, дори ни показва сертификат за брокер на диаманти, но това не му пречи да ни приеме, да ни настани, да ни сервира през целия ни престой. Тихи, кротки, любезни един към друг, семейството на Ним ни показва че има и "друга" Индия, различна от мръсотията, непукизма и шума на улицата. Когато са сами или само със семейството, индийците са много приятни и интересни, но щом са на улицата- "уелкъм ту дъ джънгъл..."

Атракцията.

Привечер се опъваме на ресторантчето на покрива и си хапваме на фона на Mehrangarh Fort, крепостта превърната в музей за прослава на града, атракция за туристите и касичка за собственика, негово величие Раджата на Джайпур,които си живурка в страхотен дворец на другия край на града. Джай Незнам-си-кой Синг много добре си е избрал възвишението за да си построй крепост и дори и днес тя е основната причина този град да го има на картата, че и все още да носи пари на преките му наследници и всички бивши поданици. А тя наистина е правена с размах и строителни умения. Естествено и с разкош, който подхожда на един Раджа в бедна и мръсна Индия.Убеждавам се че Раджпутите-индуси са били по-хитри и далновидни от Мугалите-мюсюлмани - изчакали ги да се налудуват (Шах Джахан, дето прахосал пари колкото за един Бурж-ал-араб от мъка че вече я няма Мумтаз, която го гушкала най-кадърно) и да се навоюват (страшилището Аурангазеб,неговия син,тоя дето разбрал със закъснение че са му превзели столицата, докато обикалял и се чудел чия глава да резне) и им прилапали всичко. Добре че дошли ингилизите, че и Тадж Махал-а щели да им вземат. А там що скъпоценни камъни има по стените...


След като сме се налюбували на единствената културна атракция в град, форта, тръгваме да слизаме пеш през малките и забутани улички. На една от тях изскача сух и дълъг индиец и задава редовния въпрос - от къде сте. Подвоумяваме се дали да си губим времето в дългите обяснения и изстрелваме почти през рамо-Булгария'. Най-неочаквано дрипавият индиец въодушевено започва да обяснява че знае за нашата страна и много я обича, дори познава едни българи дето минали преди много време от тук. Енергично влиза в бърлогата и изскача високо и тържествено вдигнал пред очите си ...банкнота от 5 лева!!! Онемяваме! Неможем да повярваме , че на тоя байр, сред мизерните, схлюпени къщички, живее един дрипав и прост индиец, които знае какво и къде е България. Припряно се опитвам да извадя фотоапарата за да снимам банкнотата в черните му ръце, когато индиеца приплаква - Мистър, дай дая разменим за индийски рупии, че не съм ял отдавна... Сещам се за продавача в Каджурахо и направо онемявам от елементарния номер. Направо ми причернява! Идва ми да му шибна един "Олимпус" по мръсната кратуна. Бързаме да се разкараме, че не ми се лежи по индийски арести- като им гледам държавата, не ми се мисли какво е там. Ядосано крачим надолу и съскаме на всеки случайно опитващ се да ни заприказва индианец. Сега, докато пиша тия редове, още повече ме е яд. Трябваше да си приберем банкнотата! Майната има на вмирисаните индийски рупии! Ако някой реши да ходи до Джодпур, ще му кажа къде е тая банкнота. И пари ще му дам за да я върне... Още ме е яд...